Pe scurt: ca să nu petreci mai mult timp decât e nevoie în locul unde până și regele merge neînsoțit. Pe lung… vrei să-ți spun o poveste?
În comerț (micromarketuri, minimarketuri, marketuri, supermarketuri, hypermarketuri și *marketuri) există două tipuri de lapte, ambele tratate termic: laptele pasteurizat și laptele ultrapasteurizat (sau UHT). În cadrul ambelor procedee de tratare termică a laptelui se practică o încălzire la o temperatură înaltă timp de câteva secunde, urmată de o răcire bruscă. Diferențele constau în temperatura până la care este încălzit laptele și în timpul cât este încălzit.
Laptele pasteurizat este încălzit până la 72-75 de grade Celsius, temperatura maximă fiind menținută preț de 15-20 de secunde. În urma acestui procedeu sunt distruse bacteriile și alte microorganisme dăunătoare care pot exista în lapte, dar sunt alterate și proprietățile nutritive ale laptelui prin distrugerea enzimelor. Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate între 5 și 15 zile, dacă a fost refrigerat corespunzător pe întreaga perioadă a termenului de valabilitate (temperatura recomandată de refrigerare este între 2 și 4 grade Celsius).
Laptele ultrapasteurizat (UHT) este supus timp de 2-4 secunde unei temperaturi extrem de puternice, situată în intervalul 135-150 de grade Celsius. Datorită intervalului scurt în care laptele este încălzit se distrug doar microorganismele dăunătoare, enzimele nutritive din lapte rămânând aproape nealterate. Acest procedeu de pasteurizare, împreună cu ambalarea laptelui UHT în cutii Tetra Pak au ca rezultat un termen de valabilitate de până la 6 luni, fără a fi nevoie de refrigerare.
Din nefericire am văzut că regulile de refrigerare care se impun în cazul laptelui pasteurizat (un sensibil de felul lui) nu sunt respectate în majoritatea magazinelor, ceea ce duce de multe ori la alterarea laptelui (îl iei gata acrit, numai bun de transformat în lapte bătut). Chiar ieri am văzut într-un Carrefour lăsate spre retur la casă trei cutii de lapte pasteurizat, așteptând probabil să fie duse înapoi în frigider. Cel mai probabil laptele respectiv s-a stricat înainte să ajungă înapoi în frigider. Iar de la Mega Image am cumpărat în nenumărate rânduri lapte pasteurizat care se transformase în lapte bătut. Și sunt convins că exemple de genul ăsta se găsesc în toate magazinele.
Așadar, dacă ții la sănătatea ta, consumă lapte UHT măcar pe perioada verii (deși ai putea să o faci mereu, ținând cont că păstrează valorile nutritive ale laptelui).