Nu da click pe link-urile din emailuri

Zilele astea există un vierme care se propagă pe Yahoo! Mail și se bazează pe curiozitatea și neatenția utilizatorului de Internet. Mesajul poate ridica destul de ușor un semnal de alarmă: nu are subiect și conține doar un link, fără nici un alt text. Poate să vină și de la Dumnezeu emailul respectiv, eu nu aș da click pe link-ul ăla. Dar, uitându-mă în inboxul meu, se pare că sunt mulți oameni care pică în plasă.

Ce mă gândesc eu că se întâmplă? Când dai click pe link ți se fură în vreun fel cookie-ul de autentificare la Yahoo!, apoi acest cookie este folosit pentru a-ți accesa lista de contacte și apoi a trimite link-ul tuturor contactelor tale, mesajul având un impact cu atât mai puternic cu cât vine de la o persoană cunoscută.

Yahoo! a avut mereu destul de multe probleme de securitate, atât pe Yahoo! Mail cât și pe Messenger, fapt ce m-a determinat să renunț acum câțiva ani la a mai folosi adresa de email de la Yahoo! ca adresă de email principală.

Pentru a depista mai ușor mesajele de tipul ăsta și a evita răspândirea viermelui, când îți verifici mailul evită mesajele care:

  • nu au subiect
  • conțin un singur link care, până acum, se termină cu 02efpk.html sau jrklre.html.

Un sfat dacă ai fost victima acestui virus și ai trimis mesaje nenumărate prietenilor tăi: deloghează-te de pe contul tău de Yahoo!, apoi loghează-te din nou și schimbă-ți parola.

2 comentarii la „Nu da click pe link-urile din emailuri

  1. Am primit zilele astea mai multe mesaje de la prieteni din lista de messegger sau Facebook, cu No Subject şi având o serie de linkuri către nişte bloguri ciudate, dar spre pagini care nu erau postări, ci diferite fişiere din temă, din folderul de pluginuri etc. Pentru că primul mail era chiar de la sor-mea, fără să mă uit, am dat cu încredere click pe un astfel de link şi m-a dus către un error 404, Page Not Found. Sper să nu fi luat ceva nasol! 🙂

  2. E exact ăsta de care vorbesc. Foarte nasol nu e, doar că se trimite în continuare și cel mai probabil cei care l-au creat au cam toată lista ta de contacte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.