Windows Phone 7.5 Mango, un sistem de operare de care m-am îndrăgostit

Sunt utilizator de iPhone de când a apărut. Mi-a plăcut ușurința cu care îl poți folosi, dar și posibilitatea de a umbla prin „măruntaiele” lui dacă îmi doresc asta cu adevărat. De la primul iPhone am tot așteptat un sistem de operare care să poată concura la ușurința de utilizare cu iOS. Androidul este OK, dar mie mi-a lăsat mereu impresia că este copiat după iOS și mai e și aspectul că atunci când îți ei un telefon cu Android e ca la loterie: dacă are hardware capabil se mișcă bine, dacă nu îți vine să dai cu el de pereți și apoi plângi în pumni.

Intră în scenă Windows Phone 7.5 Mango. Când am fost în vară la IE9/HTML5 Summer Camp am avut ocazia să mă joc cu un telefon cu Windows Phone Mango și a fost dragoste la prima vedere. Sistemul de operare mi s-a părut foarte bine construit, s-a văzut că Microsoft și-a dat silința să vină cu ceva nou și inovator în piață.

Prima versiune a Windows Phone 7 (cea de dinaintea Mango) a fost mai mult una demonstrativă, pentru a dovedi capabilitățile sistemului, având unele lipsuri care nu i-ar fi permis să intre într-o luptă egală cu Android sau iOS. Microsoft nu avea cum să-și imagineze că va putea intra puternic pe piață cu un sistem de operare fără multitasking, de exemplu. Acest lucru era oarecum acceptabil pe vremea când a fost lansat iOS, acum 4 ani. Tocmai de aceea Windows Phone Mango are multitasking.

Interfața este diferită de ce era existent pe piață la momentul respectiv și cu toate acestea este foarte ușor de folosit (puncte bonus pentru ego-ul Microsoft). Cel mai mult mi-au plăcut live tiles, pătratele (sau dreptunghiurile) care îți oferă posibilitatea de a filtra doar lucrurile importante pentru tine din aplicațiile pe care le ai instalate. Pe lângă informații de genul apeluri pierdute, tweeturi, mesajele de pe Facebook etc., ai posibilitatea să îți creezi un tile pentru a filtra anumite mailuri, lucru deosebit de util dacă ai mai multe conturi configurate pe telefon și nu vrei să fi notificat decât pentru mailurile de la muncă, de exemplu.

Pentru partea de interacțiune socială absolut necesară pentru un smartphone în zilele noastre, Windows Phone Mango are Facebook integrat la nivel de sistem de operare. Poți posta o poză pe Facebook în care să-ți tăguiești prietenii direct din aplicația de cameră foto a telefonului (Apple a introdus și el un feature asemănător în iOS 5, integrarea cu Twitter la nivel de sistem de operare).

Alt lucru foarte bun la Windows Phone Mango este browerul, IE9 cu un suport foarte bun HTML5. Oferă o experiență de navigare foarte bună, respectă standardele, este rapid.

La momentul la care testasem telefonul am căutat câteva informații despre poziția pe piață a Windows Phone (la momentul respectiv Windows Phone Mango nu era încă lansat) și am dat peste un raport scos de IDC care poziționa Windows Phone 7 la 3,8%, previzionând ca în 2015 să ajungă undeva la 20%. Dacă o să continue îmbunătățirile, este foarte probabil să ajungă la acei 20% mult mai repede.

Windows Phone vine, evident, și cu un Marketplace, locul de unde poți descărca aplicații pentru telefonul tău mobil. Pentru dezvoltatori, apariția acestui sistem de operare este o șansă de a își pune în valoare calitățile, pentru că este mult mai ușor ca aplicația ta să se facă remarcată într-un magazin de aplicații abia lansat. Publicarea aplicațiilor în Maketplace se poate face prin terți, cum ar fi AppaMarket, dacă nu este posibilă în mod direct.

 

Windows 7, un gigantic salt înainte pentru Microsoft

Radu organizează la el pe blog, cu prilejul împlinirii a doi ani de la lansarea oficială a Windows 7, un mare concurs, mare ce are ca premiu un telefon HTC Radar cu Windows Phone 7. Deși cam târziu (concursul se încheie pe luni, 21 noiembrie), o să scriu și eu părerea mea despre Windows 7.

Ce nu ia nimeni în considerară când critică Windows-ul și ritmul lent în care introduc noi versiuni este faptul că Microsoft trebuie să gândească sistemul de operare astfel încât la un upgrade de versiune el să rămână backwards-compatible (adică dacă ai un program care îți merge perfect pe Windows XP, el să-ți meargă fără probleme și pe versiunea următoare).

Eu am făcut târziu tranziția la Windows 7, abia anul trecut. M-am opus inițial schimbării, deși vedeam că „altfel” e mai bine, mă obișnuisem cu XP. Acum, privind înapoi, îmi pare rău că nu am trecut mai repede la Windows 7. Sunt câteva caracteristici cu care m-am obișnuit în viața de zi cu zi și fără care acum mi-ar fi mai greu.

Comparativ cu rățușca cea urâtă de Windows XP, Windows 7 este o lebădă superbă. Interfața Aero este interesantă, transparențele arată bine. Recunosc, pe mine nu asta mă încântă atât de mult, pentru mine sunt mai importante performanța, stabilitatea și siguranța datelor.

Modelul de securitate a fost mult îmbunătățit în Windows 7: User Account Control – aplicațiile rulează cu drepturi standard și cer permisiuni pentru acțiuni ce necesită drepturi de administrator, optimizări aduse Windows Firewall care au eliminat astfel necesitatea instalării unui firewall suplimentar, protecție împotriva virușilor prin instalarea, gratuit, a Windows Security Essentials. Cu Windows 7 poți să stai mai relaxat privind securitatea datelor de pe PC-ul tău.

Stabilitatea sistemului este incomparabil mai bună ca până acum. Nu îmi mai amintesc cum arată un Blue Screen Of Death, pentru că nu am primit așa ceva în Windows 7. Dacă mai crapă vreun program (lucru inevitabil, de altfel – Firefox se pricepe cel mai bine la asta în ultima vreme), nu se blochează întreg sistemul, pot să dau Alt + Tab sau să deschid Task Manager fără probleme. Singura dată când am avut probleme de stabilitate a fost când am deschis o mașină virtuală pe care o setasem eu greșit, să folosească mai multă memorie RAM decât aveam disponibilă, așa încât intra în memoria swap și se bloca tot sistemul. Dar asta nu o consider o problemă, la fel s-a întâmplat și cu un server linux în momentul în care a rămas fără RAM. În plus, în cazul unei folosiri „normale”, nu prea ai cum să pățești asta.

Cu ce m-am obișnuit? Ar trebui să încep cu căutarea extrem de simplă folosind Taskbar Search. Apăs Windows logo key (Picture of Windows logo key), încep să scriu ce vreau să găsesc și, în 90% dintre cazuri, asta este suficient pentru a ajunge la rezultat. În plus, în cazul în care există mai multe rezultate, ordonează rezultatele căutarii în funcție de numărul de utilizări, pentru o căutare mai precisă.

Ordonarea ferestrelor pe jumătate de ecran este un alt aspect de care am învățat să nu mă pot lipsi. Eu o făceam cu mouse-ul până să văd la Radu cum se face din taste, dar oricum îmi este extraordinar de utilă.

Dacă ești nostalgic (sau dacă ai vreun program care nu suportă nativ Windows 7), nu trebuie să-ți faci probleme. Exact pentru asta există Windows XP Mode, o mașină virtuală cu Windows XP instalat în care poți rula programele care nu rulează cum trebuie în Compatibility Mode (o altă caracteristică a Windows 7).

La final o să spun un mic truc, în speranța că Radu nu-l știe și-mi dă mie HTC-ul: God Mode. God Mode este un Control Panel care a luat energizante, din el poți configura absolut orice aspect al Windows 7 (pe majoritatea le găsești dând search în Taskbar, dar e altceva să le ai grupate pe toate la un loc). Ce trebuie să-l faci pentru a-l activa? Să ai Windows 7, să creezi un director nou căruia să-i schimbi numele în… GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} pentru ca apoi să te bucuri că poți să schimbi orice aspect al Windows-ului tău.

Microsoft Kinect, după 1 an

Acum 1 an, Microsoft a lansat Kinect, o nouă și inovatoare metodă de a interacționa cu consola ta Xbox. Apoi, au dat publicității un SDK ce permite dezvoltatorilor să folosească Kinect conectat la un calculator ce rulează Windows. Acum, doar imaginația limitează felul în care poți folosi Kinect. Continuă să citești

Comparație iOS 5 vs. Android 4.0 Ice Cream Sandwich vs. Windows Phone 7.5 Mango

În continuare vei găsi un tabel comparativ între iOS 5, Android 4.0 Ice Cream Sandwich și Windows Phone 7.5 Mango.
Continuă să citești

Un shortcut de care chiar aveam nevoie

Am descoperit zilele trecute, pe blogul lui Radu, câteva combinații de taste care îți fac viața mai ușoară dacă folosești Windows 7. Pe unele le știam, pe altele le-am aflat. Astăzi am descoperit că ar fi o combinație de taste care mi-ar fi cu adevărat utilă, dar pe care nu o știu: cea care îmi permite să selectez bara unde introduci adresa în Windows Explorer. Eu folosesc WinKey + E ca să pornesc Windows Explorer, dar apoi când vreau să introduc o locație trebuie să pun mâna pe mouse, ceea ce înseamnă câteva mișcări inutile, mai ales dacă am locația în clipboard. Nu am conștientizat că aș putea selecta address barul doar din taste decât după ce am urmărit înregistrarea pusă de Radu în care el făcea din taste niște lucruri pe care eu le făceam de obicei cu mouse-ul (aranjarea ferestrelor în split-screen).

După o scurtă căutare pe atoateștiutorul Internet, am găsit răspunsul: Alt + D este combinația de taste pe care o căutam. Am găsit-o împreună cu o grămadă de alte combinații utile pe pagina oficială dedicată shortcuturilor din Windows 7.

Cum să îți testezi site-ul pe versiuni diferite ale mai multor browsere

În general nu poți să ai instalată mai mult de o versiune a unui browser, așa că dacă vrei să testezi un site pe mai multe versiuni ale aceluiași browser trebuie să folosești o mașină virtuală pe care să instalezi versiunea dorită, respectiv mai multe mașini virtuale dacă ai mai multe versiuni pe care vrei să testezi. În plus, dacă vrei să testezi pe cele 5 browsere principale (Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari și Opera), ar trebui să le ai instalate pe toate (plus mașinile virtuale aferente diverselor versiuni). Continuă să citești

De ce sunt eu încântat de HTML5?

În primul rând pentru că rezolvă foarte multe probleme, probleme cauzate de evoluția ultra-rapidă a tehnologiei. Lucruri care acum 5-10 ani păreau imposibile, acum sunt la ordinea zilei. În ultimii ani a avut loc o explozie a pieței telefoanelor mobile „inteligente”, capabile de o conexiune la Internet, iar în ultimii 10 ani numărul persoanelor care au acces la Internet a crescut de aproape 5 ori. Continuă să citești